Chinese benadering over voeding.

De Chinese benadering over voeding. Nu het buiten kouder wordt kunnen wij ons warm houden met kleding, maar ook van

binnenuit kunnen wij ons lichaam verwarmen met voeding. Verwarmend voedsel geeft je energie en ondersteunt het immuunsysteem. Om gezond te blijven speelt de energie uit de voeding een belangrijke rol.

Alle voedingsmiddelen hebben een bepaalde werking op het lichaam, ze hebben een verkoelende of juist een verwarmede werking. Door het bereiden van voedingsmiddelen kan deze werking veranderen. Als voorbeeld, rauwe appel heeft een verkoelende werking, en zelfgemaakte warme appelmoes heeft juist een verwarmende werking, dit wordt nog meer versterkt als er kaneel aan toegevoegd wordt. In deze koude maanden is het heel belangrijk om warme voedingsmiddelen te eten en te drinken. Koude voedingsmiddelen zoals salades zuivel en frisdrank uit de koelkast zorgen ervoor dat je weerstand vermindert en dat je vermoeid kan raken. Door het eten van warme voedingsmiddelen houdt je ook je spijsvertering in balans.

Wat is nu goed om in deze wintermaanden te eten: sperziebonen, stoofschotels, gekookte wortels, venkel, champignons, bloemkool, pompoen (soep), gember, zelf getrokken kippen soep of bouillon van rundvlees, honing en warme dranken. Oregano, tijm en rozemarijn zijn ook verwarmende kruiden.

Wat kun je beter laten staan: koffie en alcohol, suikers en gefrituurd eten. Voedsel wat koud van karakter is kun je in deze koude wintermaanden ook maar beter weg laten: citrusfruit, salades, ijs en zuivelproducten. Dit is extra belangrijk bij kinderen omdat ze vatbaarder zijn voor kou. Probeer te eten volgens het seizoen: sinaasappel mango en ananas in de zomer, en warme appelcompote met kaneel in de winter.

Start de dag met een lekker warm ontbijt, bijvoorbeeld havermout met amandelmelk of havermelk. Eet zoveel mogelijk biologisch. Probeer niet teveel voedsel uit de diepvries te eten, maak het lekker vers. Probeer de magnetron te vermijden. Opwarmen in een pannetje gaat net zo snel. Dit is zeker belangrijk bij het bereiden van voeding voor baby’s. Ontdek zelf welke voeding voor jou het beste is en wat jou goede energie geeft.